sidebar

החובה לסמן אלרגנים במזון


06/08/2012

סגן  שר  הבריאות  קיבל  את  עמדתנו  והודיע,  כי  נוסח  התקנות המחייבות   לסמן   אלרגנים   במזון  מצוי  בשלבים  סופיים,  ויועבר  בימים  הקרובים  לכנסת.

התקנות  עברו  ניסוח  משפטי  מחודש,  לאור  העובדה, שהוחלט  לקבל  את  הערות משרדנו,  ולהטמיע  הערות  אלה  בנוסח  התקנות.

במכתבו  מהיום  למשרדנו, הודיע סגן שר הבריאות, כי "טיוטת תקנות בריאות הציבור (מזון) (סימון אלרגני במזון), הקובעת חובת סימון מזון ארוז מראש, נמצאת עתה בשלבים הסופיים טרם העברתה לכנסת".

עוד הודיע סגן שר הבריאות למשרדנו, כי לאור הערותינו שהתקבלו בעניין טיוטת התקנות, עברה הטיוטה ניסוח משפטי מחודש, הכולל הטמעת חלק מההערות, שהוחלט לקבלן.

בימים הקרובים יתקבל אישורו של משרד המשפטים, והתקנות תועברנה לכנסת.

בנוסף, הודיע סגן שר הבריאות למשרדנו, כי עמדתנו התקבלה גם בכל הנוגע למזון הנמכר במסעדות, וכי אנשי מקצוע במשרד הבריאות החלו בעבודה על מדריך בנושא אלרגנים במזון הנמכר בתפזורת, לרבות מזון הנמכר במסעדות.

סגן שר הבריאות הודיע גם, שבהמשך תיבחן האפשרות לחייב בחקיקה סימון אלרגנים במזון המוגש במסעדות.

כזכור, פנייתנו  הנוספת  נעשתה לאחרונה לאחר שאירע כמעט אסון נוסף :  צעירה נפגעה במסעדת "קפית" בגן הבוטני בירושלים, לאחר שהוגש לה מרק המכיל גבינה, למרות בקשתה להימנע ממוצרי חלב. זאת, שכן היא אלרגית לחלב ולמוצריו. זמן קצר לאחר מכן היא החלה להרגיש ברע והקיאה.

רק לפני כחודש התרחש כמעט אסון נוסף: ילדה בת 3, הסובלת מאלרגיה חמורה לחלב, כמעט מתה במהלך בילוי במסעדה בקניון.

כבר  בשנת  2011 , בעקבות מותה של צעירה שאכלה וופל בלגי בבית קפה, ונפטרה מתגובה אלרגית חמורה למזון שהוגש לה – פנינו לסגן שר הבריאות בדרישה לחייב לציין במזון רכיבים שגורמים לאלרגיה.

לטענתנו, התקנת תקנות ברורות לעניין סימון אלרגניים במוצרי מזון, לרבות במזון המוגש במסעדות (הן מבחינת פירוט מרכיבי המוצר, לרבות מרכיבים אלרגניים, והן מבחינת מידע תזונתי על המוצר) יכול ותימנע אסונות כבדים (10% מהאוכלוסיה אלרגית לרכיבי מזון שונים).

במכתבנו, הפנינו את סגן שר הבריאות לעובדה, שכבר בשנת  2004  הומלץ על ידי האיחוד האירופי, ומינהל המזון והתרופות האמריקאי, על הוספת ציון בולט על אריזות של מוצרים שמכילים רכיבים הידועים כמחוללי אלרגיה : חלב, ביצים, דגים, אגוזים, חיטה, סויה, בוטנים, שומשום ופירות ים.

הדגשנו, שבמדינות העולם הותקנו תקנות מתאימות לעניין סימון מוצרי מזון. במספר מדינות בארצות- הברית אף הוגשו הצעות חוק לחיוב מסעדות לציין את המידע הדרוש בתפריטיהן, לרבות רכיבים אלרגניים.

בתשובתו   הקודמת  של  סגן  שר  הבריאות ,  עצמו ,  למשרדנו , הודיע  סגן שר  הבריאות , כי  חקיקת  המשנה  בענין  זה תושלם  עד  סוף  שנת  2011 .

לפי התקנות, שהובטח כי תפורסמנה עד סוף שנת 2011,  תהיה חובה לסמן מזון ארוז מראש אם יש ברכיביו אלרגן, או שלצורך ייצורו שימש רכיב המכיל אלרגן בשיעור כלשהו.

עוד הובטח, כי התקנות שתפורסמנה מתייחסות ל – 16 מזונות הידועים כמקורות שכיחים לאלרגיה : חלב, ביצים, סויה, בוטנים, חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל, אגוזים, שומשום, דגים, סרטנים, רכיכות, סלרי, חרדל ותורמוס.

בנוסף, הודיע  אז  סגן שר הבריאות למשרדנו, כי בהתאם להצעתנו, תיבחן אפשרות לפרסם מדריך לצרכנים של מזון הנמכר בתפזורת, לרבות מזון  במסעדות .

מאחר והתקנות לא פורסמו, פנינו כאמור, פעם נוספת, לסגן שר הבריאות. בתשובתו  מהיום  קיבל סגן שר הבריאות את עמדת משרדנו:
תקנות לעניין סימון אלרגנים במזון תועברנה בימים הקרובים לכנסת  !!!